Wandelen, genieten. lunchen & dineren
De mooiste wandelroute’s in Landgraaf, Zuid-Limburg
Een verrassend afwisselende en groene wandeling in het Zuid-Limburgse Landgraaf. Het dal van de Strijthagerbeek bestaat uit een aaneenschakeling van vijvers, glooiende graslanden en steile hellingbossen met imposante beuken. Al zigzaggend door de bossen kun je de Wilhelminaberg beklimmen. Het is een kunst-matige heuvel, ontstaan als steenberg van de Staatsmijn Wilhelmina en in de jaren 70 van de 20e eeuw omgevormd tot recreatiegebied waa onder andere Snowworld Landgraaf haar skipsites aan te danken heeft. Bovenaan de heuvel heb je op een hoogte van 225 meter boven NAP een weids panorama rondom over de Euregio en tijdens Pinkpop kun je het terrein bekijken. Met 508 treden loop je over de langste trap van Nederland.
Kort om; voor een mooie wandeling in Zuid-Limburg is Landgraad the place to be….
Adventure Valley Trail Landgraaf
Het avontuurlijke en vrij toegankelijke wandelpad langs het klimpark neemt je mee naar de oorsprong van de berg: het mijnverleden. Langs het kronkelige pad staan informatieborden die een stukje geschiedenis vertellen over het mijnverleden van de Wilhelminaberg. Op deze route kun je genieten van een picknick, oefeningen doen op de door de route verspreidde sporttoestellen, spelen in een speelplek in de natuur en genieten van het uitzicht op de voormalige mijnstreek. Adventure Valley is te bereiken vanaf de ingang van het klimpark van SnowWorld en is bewegwijzerd. De oranje route is 0,5 kilometer en de groene route 0,7 kilometer.
Oranje Nassau Wandeling
Heb je het over Landgraaf, dan heb je het over Pinkpop. Ook tijdens de rest van het jaar, wanneer het popfestival het stadje niet in een groot feestterrein omtovert, is de omgeving rond het beroemde Megaland een fijne plek om rond te struinen. In alle rust geniet je van het Strijthagerbeekdal, met zijn kasteel Strijthagen en zijn ruisende bomen en kabbelende beek. Een extra leuk uitstapje op je wandelroute is familiepretpark Mondo Verde. Deze route volg je via de rode paaltjes met de blauwe band. Parkeren kan op steenworpafstand van de route op de Strijthagermolenweg of de Einsteinstraat.
Pungelroute, kinderoute
Vanaf de oude hoeve De Winselerhof, tegenwoordig in gebruik als hotel en handig om bij te parkeren, wandel je recht het prachtige natuurgebied tussen Kerkrade en Landgraaf in. In dit Strijthagerbeekdal vind je schitterende, dichtbegroeide hellingen en goudveil en veldkers langs de lieflijke beek. Hier verbergt de das zich, vliegt de geelgors en wemelt het van de vlinders. Je volgt de Strijthagerbeek helemaal naar het elegante kasteel Strijthagen via de rode paaltjes met de groene band.
Brunssummerheide Wandeling
Deze route van Natuurmonumenten voert je door het prachtige gebied van de Brunssummerheide. Geologische activiteiten uit het verleden hebben er toe geleid dat de Brunssummerheide zich heeft ontwikkeld tot een veelzijdig natuurgebied waar bossen, heidevelden, beeklopen, vennen, landbouwgronden en zandvlakten het landschap bepalen. De kern van de heide wordt gevormd door het bronnengebied van de Roode Beek, waar hoogveenvorming optreedt. Zowel op de heidevelden als in de bossen komen enkele vennen voor. Deze route is te volgen via de paaltjes met de paarse band.
De watertoren
Deze wandeling door de oostelijke mijnstreek loopt door Rimburg, Eygelshoven en Landgraaf. Onderweg ontdek je de sporen die de Romeinen hier achterlieten: sommige heel tastbaar, zoals een mijlpaal langs de weg en andere wat meer abstract zoals het landschap. Zo’n tweeduizend jaar geleden legden de Romeinen de Via Belgica aan: een weg van het Duitse Keulen naar het Franse Boulogne-sur-Mer. In Rimburg stak de Via Belgica het riviertje de Worm over en kwam hier Nederland binnen. Hoe zij haar weg vervolgde is nog niet zeker, maar ook Eygelshoven en
Landgraaf herbergen volop Romeinse sporen. Voor meer informatie over het Romeinse verleden, klik hier of bezoek de website van Via Belgica.